Notice: Use of undefined constant JMF_THEMER_MODE - assumed 'JMF_THEMER_MODE' in D:\xampp\htdocs\bsti\plugins\system\djjquerymonster\djjquerymonster.php on line 210
อิทธิพลของลิกนินคราฟท์ที่มีต่อสมบัติของวัสดุที่ทำจากโปรตีนรำข้าวสกัดน้ำมัน

English TitleEffect of kraft lignin on properties of defatted rice bran protein blend

Authorปิยาภรณ์ รัตนธรรม

Sourceวิทยานิพนธ์. (2012) 73 หน้า

AbstractThe aim of this research was to study the effect of Kraft lignin (KL) on rheological dn functional properties of defatted rice bran protein (DRBP) blend. DRBP was extracted from defatted rice bran by alkaline extraction. DRBP p;asticized with 30% glycerol was blended with 0-70% KL and then hot-molded using compression molding. Viscosity, storage modulus, mechanica properties and water absorption of plasticized KL/DRBP blend were respectively determined by capillary rheometer, dynamic mechanical thermal analysis, texture analyzer and water immersion method. Concerning the rheological properties, KL addition resulted in a decrease in viscosity and storage modulus in rubbery state of DRBP blends at processing temperature. In addition, an introduction of KL in DRBP blend improved functional properties and water absorption. The KL/DRBP bioplastics exhibited higher Young's modulus and tensile strength and lower water absorption compared to DRBP-based materials.

งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อการศึกษาอิทธิพลของการเติมลิกนินคราฟท์ที่มีผลต่อสมบัติทางรีโอโลจีและสมบัติเชิงหน้าที่ของวัสดุจากโปรตีนรำข้าวสกัดน้ำมัน ทำการศึกษาโดยสกัดโปรตีนจากรำข้าวสกัดด้วยด่างที่พีเอช 9 และตกตะกอนโปรตีนที่ค่าจุดไอโซอิเลคทริคที่พีเอช 4 จากนั้นนำโปรตีนที่ได้จากการสกัดเตรียมโดยการผสมกับกลีเซอร์รอลซึ่งเป็นพลาสติไซเซอร์ในปริมาณร้อยละ 30 และลิกนินคราฟท์ตั้งแต่ร้อยละ 0-70 จากน้ันขึ้นรูปด้วยความร้อนโดยวิธีการอัดด้วยแรงดัน ความหนืดของของผสมทดสอบโดยใช้เครื่องคาปิลารี่รีโอมิเตอร์, สมบัติเชิงกลทดสอบด้วยเครื่องวัดเนื้อสัมผัส และการดูดซับน้ำของวัสดุย่อยสบายได้จากโปรตีนรำข้าวสกัด สำหรับสมบัติการไหลการเติมลิกนินคราฟท์ช่วยลดความหนืดและค่ามอดูลัสสะสมในสภาวะคล้ายยางในวัสดุผสมที่อุณหภูมิในการผลิต นอกจากนี้การเติมลิกนินคราฟท์ลงในโปรตีนรำข้าวสกดัดช่วยปรับปรุงสมบัติเชิงกลและสมบัติการดูดซึมน้ำของวัสดุย่อยสลายได้ลดลงเมื่อเปรียบเทียบกับวัสดุย่อยสลายได้จากโปรตีนรำข้าวสกัดที่ไม่ได้เติมลิกนินคราฟท์

SubjectRice bran. Rice oil. Lignin. รำข้าว. น้ำมันรำ. ลิกนิน.