English Title : Enhancement of tapioca starch collection by post cyclone
Author : วรินท์ศิริ สาสะเดาะห์
Sourceวิทยานิพนธ์. (2005) 107 หน้า
Abstract : Cyclone separator is a device for the collection of tapioca starch. Although cyclones provide a low-cost and low-maintenance method for removing larger particulate matters from gas streams, low collection efficiency of large scale cyclones for particles smaller than 5 ?m has been indicated as its disadvantage. An auxiliary device, a Post Cyclone, has been adopted to reduce the small particle emission from the cyclones using the strong swirl present in the vortex finder of the cyclone. Nonetheless, optimum design parameters of the Post Cyclone need to be ascertained extensively. Therefore, this work aims to determine the effects of two design parameters, i.e, the gap width between inner Post Cyclone and vortex finder, mass flow rate on the efficiency of tapioca starch collection and pressure drop. Experiments were conducted with three different configurations of the gap width, which were 1, 2 and 3 cm and under three different mass flow rates which were 0.02, 0.03, and 0.05 kg/s. The experiments demonstrated that the Post Cyclone increased the overall efficiency of the cyclone by 2–10 percent depending on the mass flow rate of tapioca starch and the gap width between Post Cyclone inner shell and vortex finder. The efficiency of cyclone, Post Cyclone, and cyclone combined with Post Cyclone increased with increasing mass flow rate. Moreover, pressure drop of the system decreased with increasing gap width. A 1 cm of the gap width and 0.05 kg/s of mass flow rate showed the highest collection efficiency.

อุตสาหกรรมการผลิตแป้งมันสำปะหลังใช้ไซโคลนในการดักเก็บแป้งหลังจากการอบแห้ง แม้ว่าไซโคลนนั้นมีข้อดีอยู่หลายประการ แต่ข้อเสียอย่างหนึ่งคือประสิทธิภาพของไซโคลนในการเก็บอนุภาคที่มีขนาดเล็กกว่า 5 ไมครอน ค่อนข้างต่ำ ทำให้มีการพัฒนาประสิทธิภาพ ของไซโคลนในการเก็บอนุภาคขนาดเล็กหลากหลายวิธี หนึ่งในวิธีนั้น คือการติดโพสทไซโคลนต่อจากทางออกด้านบนของไซโคลน อย่างไร ก็ตามยังจำเป็นต้องทำการศึกษาผลของพารามิเตอร์ต่างๆ ต่อประสิทธิภาพของระบบอยู่อีกมาก งานวิจัยนี้จึงมุ่งเน้นที่จะศึกษาผลของช่องว่าง ระหว่างผนังด้านในของโพสทไซโคลนกับระยะทางออกของอากาศด้านบนของไซโคลนต่อประสิทธิภาพการเก็บแป้งมันสำปะหลังและความดัน ลดของระบบ โดยทำการทดลองศึกษาอัตราการป้อนแป้งมันสำปะหลังที่ 0.02, 0.03 และ 0.05 กิโลกรัมต่อวินาที และช่องว่างระหว่างผนังด้านใน ของโพสทไซโคลนกับระยะทางออกของอากาศด้านบนของไซโคลนที่ 1, 2 และ 3 เซนติเมตร ซึ่งจากการทดลองนี้พบว่าการติดตั้งโพสทไซโคลน ช่วยเพิ่มประสิทธิภาพการเก็บแป้งมันสำปะหลังได้ร้อยละ 2-10 เมื่อเปรียบเทียบกับระบบที่ทดลองกับไซโคลนเพียงอย่างเดียว โดยประสิทธิภาพ การเก็บแป้งจะขึ้นกับอัตราการป้อนแป้งและช่องว่างระหว่างผนังด้านในของโพสทไซโคลนกับระยะทางออกของอากาศด้านบนของไซโคลน โดยประสิทธิภาพการเก็บแป้งมันสำหลังมากขึ้น เมื่อเพิ่มอัตราการป้อนแป้งมันสำปะหลัง และใช้ช่องว่างระหว่างผนังด้านในของโพสทไซโคลน กับระยะทางออกของอากาศด้านบนของไซโคลนน้อยลง นอกจากนั้นผลการทดลองยังแสดงให้เห็นว่าช่องว่างระหว่างผนังด้านในของโพสทไซโคลน กับระยะทางออกของอากาศด้านบนของไซโคลนที่มีขนาด 1 เซนติเมตร ที่อัตราการป้อนแป้ง0.05 กิโลกรัมต่อวินาที มีค่าประสิทธิภาพการเก็บ แป้งมันสำปะหลังมากที่สุด

SubjectCyclones. Tapioca starch. Food industry and trade. ไซโคลน. แป้งมันสำปะหลัง. อุตสาหกรรมอาหาร.