Author : กาญจนา จินตกานนท์.
Source : เทคโนโลยีชาวบ้าน 32, 707 (15 พ.ย. 2562) 104-106
Abstract : ข้าวสินเหล็ก ที่ปลูกในจังหวัดตราด มีค่าดัชนีน้ำตาลต่ำ ธาตุเหล็กสูงและสารต้านอนุมูลอิสระเส้นใยอาหารปริมาณสูง เหมาะสำหรับผู้บริโภคที่เป็นโรคเบาหวาน มีการขอขึ้นทะเบียนสิ่งบ่งชี้ทางภูมิศาสตร์ในประเทศไทย (Geographical Indications : GI) เพื่อเพิ่มมูลค่าให้ข้าวกล้องสินเหล็กและเตรียมพัฒนาผลิตภัณฑ์ข้าวสำเร็จรูปพร้อมบริโภค สำหรับผู้ป่วยเบาหวานหรือผู้รักสุขภาพทั้งในประเทศและต่างประเทศ ข้าวสินเหล็กของจังหวัดตราด มีปริมาณธาตุสังกะสี 34 ไมโครกรัมต่อกิโลกรัม ใยอาหาร 4.6 กรัม มีใยอาหารละลายน้ำได้ 2.6 ไมโครกรัม สารต้านอนุมูลอิสระ 4,043 ไมโครกรัม ต่อ 100 กรัม.

Subject : ข้าวกล้องสินเหล็ก. ข้าวกล้องสินเหล็ก – แง่โภชนาการ.

Author : สันต์ หัตถีรัตน์
Sourceหมอชาวบ้าน 40, 480 (เม.ย. 2562) 20-23
Abstract : การกินอาหารไม่เพียงพอ กินมากเกินไปหรือกินอาหารไม่สมดุลกับปริมาณที่ร่างกายต้องการเรียกว่า ภาวะทุพโภชนาการ ซึ่งทุกประเทศทั่วโลกมีภาวะทุพโภชนาการเพิ่มสูงขึ้น ภาวะทุพโภชนาการทำให้เกิดโรคภัยไข้เจ็บมากกว่าสาเหตุอื่นๆ และเป็นสาเหตุใหญ่ของการเสียชีวิตในเด็ก ประเทศต่างๆจึงรณรงค์ให้ประชาชนกินอาหารให้ถูกต้องเหมาะสมกับวัย โดยทารกแรกเกิด ควรได้รับนมแม่เพียงอย่างเดียว อย่างน้อย 6 เดือน สตรีวัยเจริญพันธุ์และผู้ใหญ่ ควรได้รับอาหารครบทุกหมู่ และควรกินให้พอดี อาหารสุขภาพสำหรับผู้ใหญ่ คือ อาหารประเภทแป้ง โดยเฉพาะธัญพืชที่ไม่ขัดเปลือกออกหมด เช่น ข้าวกล้อง ประมาณร้อยละ 40-50 ของแคลอรี่ต่อวัน อาหารไขมันทุกชนิด ร้อยละ 30-40 ของแคลอรี่ต่อวัน โปรตีนและผัก ผลไม้ ประมาณร้อนละ 20-30 ของแคลอรี่ต่อวัน โดยลดเนื้อแดงและเนื้อปรุงแต่ง เช่น เบคอน แฮม ให้น้อยลง

Subjectทุพโภชนาการ. การบริโภคอาหาร. Malnutrition.

Author : Tania Aparecida Becker-Algeri … [et al.].
SourceJournal of Food Science 81(3)2016:R544-R552
Abstract : This paper presents a literature review of the occurrence of several mycotoxins in bovine milk and dairy products, because it is the main type of milk produced and marketed worldwide. Mycotoxins are produced by different genera of filamentous fungi and present serious health hazards such as carcinogenicity and mutagenicity. Under favorable growth conditions, toxigenic fungi produce mycotoxins which contaminate the lactating cow's feedstuff. During metabolism, these mycotoxins undergo biotransformation and are secreted in milk. Data show that there is a seasonal trend in the levels of mycotoxins in milk, with these being higher in the cold months probably due to the prolonged storage required for the cattle feeds providing favorable conditions for fungal growth. Good agricultural and storage practices are therefore of fundamental importance in the control of toxigenic species and mycotoxins. Although aflatoxins (especially aflatoxin M1) are the mycotoxins of greater incidence in milk and dairy products, this review shows that other mycotoxins, such as fumonisin, ochratoxin A, trichothecenes, zearalenone, T‐2 toxin, and deoxynivalenol, can also be found in these products. Given that milk is widely consumed and is a source of nutrients, especially in childhood, a thorough investigation of the occurrence of mycotoxins as well the adoption of measures to minimize their contamination of milk is essential.

SubjectCow’s milk. Occurrence. Toxicity.

Author : Michael J. Torti … [et al.].
SourceJournal of Food Science 81(3)2016:S728-S735
Abstract : Phosphates are used as moisture retention agents (MRAs) by the shrimp industry. Although they are effective, phosphates are expensive, need to be listed on a food label, and overuse can often lead to a higher product cost for consumers. Polysaccharides were researched as alternative MRAs. Polysaccharides are usually inexpensive, are considered natural, and can have nutritional benefits. Research was conducted to determine whether polysaccharides yielded similar functional impacts as phosphates. Treatments included a 0.5% fibercolloid solution isolated from citrus peel, an 8% pectin solution, a 0.5% xanthan gum (XG) solution, a 1% carboxymethyl cellulose solution, and conventionally used 4% sodium tripolyphosphate (STP). Experimental treatments were compared to a distilled water control to gauge effectiveness. Freezing, boiling, and oven drying studies were performed to determine how moisture retention in shrimp differed using these different treatments. Water activity was measured to determine any potential differences in shelf life. Solution uptake was also determined to understand how well the treatments enhanced water binding. For moisture loss by freezing, 4% STP and the 0.5% fibercolloid solution functioned the best. The 4% STP treated shrimp lost the least amount of moisture during boiling. The 0.5% fibercolloid and 0.5% XG treatment outperformed phosphates in respect to moisture uptake ability. None of the treatments had a major effect on water activity. All treatments were rated similar in consumer sensory acceptability tests except for pectin, which was rated lower by the sensory panel. Overall, polysaccharides were found to be viable alternatives to phosphates.

SubjectMoisture retention. Polysaccharides. Sensory. Shrimp.