- Details
- Category: food and Agro-Industry
- Hits: 1457
Author : พิชญาดา เจริญจิต.
Source : เทคโนโลยีชาวบ้าน 30, 676 (ส.ค. 2561) 114-115
Abstract : เห็ดหูหนู เป็นเห็ดในตระกูลที่มีเนื้อเป็นวุ้น เห็ดหูหนูมีธาตุเหล็ก 6 มิลลิกรัมในปริมาณ 100 กรัม มีแคลเซียม ฟอสฟอรัส ช่วยบำรุงผิวพรรณ เห็ดหูหนูนิยมนำมาประกอบเป็นอาหารและยาเพื่อบำบัดอาการต่างๆ เช่น โรคริดสีดวงทวาร โรคความดันโลหิตสูง ลดไขมันในเลือด บำรุงเลือดทำให้เลือดไหลเวียนดีขึ้น นอกจากนี้ยังมีสรรพคุณช่วยบำรุงร่างกาย ลดอาการอ่อนเพลีย และเหมาะกับผู้สูงอายุที่เป็นโรคหัวใจ เนื่องจากสามารถลดปริมาณการเกาะตัวของเกล็ดเลือดได้ เห็ดหูหนูสามารถนำมาประกอบอาหารได้หลากหลาย อาทิ ผัดเห็ดหูหนูแบบเสฉวน ลาบเห็ด ซึ่งมีวิธีการทำและส่วนผสมในบทความอย่างละเอียด.
Subject : เห็ดหูหนู. เห็ดหูหนู -- สมุนไพร.
- Details
- Category: food and Agro-Industry
- Hits: 1579
Author : พัฒนา นรมาศ.
Source : เทคโนโลยีชาวบ้าน 30, 676 (ส.ค. 2561) 60-61
Abstract : เครื่องวิเคราะห์ความบริบูรณ์ของทุเรียน เป็นผลงานของคณะวิศวกรรมศาสตร์ มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ กำแพงแสน เป็นการใช้คลื่นแม่เหล็กไฟฟ้าในย่านความยาวคลื่น 700 - 2,500 นาโนเมตร สามารถใช้ประโยชน์ของการเกิดอันตรกิริยาย่าน (Near Infrared Spectroscopy : NIR) กับองค์ประกอบภายในตัวอย่าง เพื่อการวิเคราะห์คุณภาพทั้งเชิงปริมาณและเชิงคุณภาพได้อย่างถูกต้อง รวดเร็ว แม่นยำ ไม่แตกต่างจากค่าที่วิเคราะห์ด้วยวิธีการอบ อย่างมีนัยสำคัญที่ระดับความเชื่อมั่น 95 % และไม่ทำลายตัวอย่างผลผลิต สามารถพกพาเพราะมีขนาดเล็ก น้ำหนักเบา ใช้งานง่าย แบตเตอรี่ใช้งานนาน 8 ชม. วิธีการวัดโดยนำหัววัดไปแนบหรือจ่อให้สัมผัสที่เปลือกทุเรียน กดปุ่มให้เครื่องวัดสแกนจะมีลำแสงผ่านออกมาจากหัววัดไปยังผิวทุเรียน และแสดงผลบนหน้าจอภายใน 3 วินาที จะเป็นค่าปริมาณเนื้อแห้ง (%) ซึ่งเป็นดัชนีบ่งบอกถึงความบริบูรณ์ของผล เหมาะกับการตรวจวัดผลทุเรียนที่ตัดลงมาจากต้นใหม่ๆ หากเป็นทุเรียนอ่อนหรือมีความบริบูรณ์ของทุเรียนไม่เหมาะสมหรือคุณภาพต่ำกว่ามาตรฐานไม่ควรบริโภคหรือส่งออก.
Subject : ทุเรียน. เครื่องวิเคราะห์สเปกตรัม.
- Details
- Category: food and Agro-Industry
- Hits: 1590
Author : Chuan-yi Peng ... [et.al.].
Source : Journal of food science. 81, 1 (2016) H235-H239
Abstract : The aim of this study was to determine the levels of fluoride in commercial teas and to estimate the contribution of tea consumption to the fluoride recommended daily allowance. A total of 558 tea products in 6 categories, green tea, black tea, oolong tea, pu'er tea, white tea, and reprocessed tea, were collected in the period from 2010 to 2013. The levels of fluoride in infusions of these teas were determined by a fluoride‐ion selective electrode. The mean fluoride level in all of the tea samples was 85.16 mg/kg. For each category of tea, the mean fluoride levels were 63.04, 99.74, 52.19, 101.67, 159.78, and 110.54 mg/kg for green tea, black tea, white tea, pu'er tea, oolong tea, and reprocessed tea, respectively. The fluoride content of tea from 4 tea zones in descending order were Southern tea zone (111.39 mg/kg) > Southwest tea zone (78.78 mg/kg) > Jiangnan tea zone (71.73 mg/kg) > Jiangbei tea zone (64.63 mg/kg). These areas produced teas with lower fluoride levels than available foreign‐produced tea (161.11 mg/kg). The mean chronic daily intake (CDI) was 0.02 mg/(kg•day) or 1.27 mg/kg. Generally, consuming tea from these 6 categories does not result in the intake of excessive amounts of fluoride for the general population.
Subject : Fluoride. Fluorosis. Monte Carlo. Simulation. Risk assessment. Tea.
- Details
- Category: food and Agro-Industry
- Hits: 1557
Author : Patrizio Tremonte ... [et.al.].
Source : Journal of food science. 81, 1 (2016) M97-M105
Abstract : In the present study, a multiple approach was used to characterize Malpighia punicifolia extract and to evaluate its inhibitory activity against several meat spoilage bacteria. First, volatile fraction, vitamins and phenolic compounds of the extract obtained by supercritical fluid extraction were determined by GC‐MS and HPLC. Then, the antimicrobial action of the extract was in vitro evaluated against Pseudomonas putida DSMZ 291T, Pseudomonas fluorescens DSMZ 50009T, Pseudomonas fragi DSMZ 3456T, and Brochothrix thermosphacta DSMZ 20171T by the agar well diffusion assay and by the agar dilution test. Based on the results of the minimum inhibitory concentration (MIC) against the assayed bacteria, 4 different concentrations of the extract were used in a challenge test on water buffalo steaks stored for 21 d at 4 °C. Results of chemical analyses showed that M. punicifolia extract is characterized by the presence of several compounds, already described for their antimicrobial (phenolic acids, flavonones, and furanes) and antioxidant (ascorbic acid) properties. The in vitro detection of antimicrobial activities highlighted that the extract, used at 8% concentration, was able to inhibit all the target bacteria. Moreover, very low MIC values (up to 0.025%) were detected. In situ tests, performed on water buffalo steaks treated with the extract in the concentration range 0.025% to 0.05%, showed a strong inhibition of both intentionally inoculated bacteria and naturally occurring microorganisms. Positive results, in terms of color and odor, were also observed during the entire storage of steaks preserved with the extract.
Subject : Brochothrix thermosphacta. Malpighia punicifolia. Meat spoilers. Pseudomonas spp. Water buffalo meat.