Author : Zawn Villines.
Source : FOOD FOCUS THAILAND 14, 159 (Jun. 2019) 68-73
Abstract : อาหารมังสาวิรัติหรือวีแกน สามารถให้คุณค่าทางโภชนาการตามที่ผู้บริโภคในแต่ละวัยต้องการอาหารจากพืชที่เหมาะสมก็เป็นแหล่งของโปรตีน และสารอาหารอื่น ๆ ได้ เช่น เต้าหู้ ถั่วหมัก ถั่วแระ ถั่วแลนทิล ถั่วลูกไก่หรือถั่วหัวช้าง ถั่วลิสง อัลมอนด์ สาหร่ายสไปรูไลนา คิวนัว ไมโครโปรตีน เมล็ดเจีย เมล็ดกัญชง มันฝรั่ง ผักที่มีโปรตีนสูง seitanหรืออาหารทดแทนเนื้อสัตว์ประกอบด้วยกลูเตนและข้าวสาลี ขนมปังที่ทำจากข้าวบาร์เลย์ ข้าวสาลี ซึ่งโปรตีนจากพืชช่วยลดความเสี่ยงทางด้านสุขภาพ ลดความเสี่ยงของการเกิดโรคหัวใจ โรคมะเร็งบางชนิด โรคเบาหวานชนิดที่2 โรคความดันโลหิตสูงและโรคอ้วนได้.


Subject : อาหาร. อาหารโปรตีน.

Author : อดุลย์ศักดิ์ ไชยราช.
Source : เทคโนโลยีชาวบ้าน 31, 702 (ก.ย. 2562) 29
Abstract : กระเจี๊ยบมอญ มีชื่อสามัญ Okra, Lady’finger, Gombo และ Bendee เป็นพืชในวงศ์ MALVACEAE มีชื่อวิทยาศาสตร์ว่า Abelmoschus esculentus (L) Moench มีชื่อเรียกในแต่ละท้องถิ่นแตกต่างกัน เช่น ภาคเหนือ เรียกมะเขือมอญ กระเจี๊ยบ ภาคกลางเรียก กระเจี๊ยบเขียว ซึ่งส่วนที่นำมาใช้ประโยชน์คือฝักอ่อน หรือผลอ่อน ผลดิบของกระเจี๊ยบมอญหรือกระเจี๊ยบเขียว 100 กรัม ให้พลังงาน 33 กิโลแคลอรี ประกอบด้วยสารอาหารหลายชนิด เช่น คาร์โบไฮเดรต 7.45 กรัม เส้นใยอาหาร 3.2 กรัม น้ำ 89.58 กรัม วิตามินเอ 36 ไมโครกรัม ไนอะซิน 1 มิลลิกรัม แคลเซียม 82 มิลลิกรัม แมกนีเซียม โพแทสเซียม สังกะสี กระเจี๊ยบมอญมีสารกลูตาไธโอน สารต้านการเกิดอนุมูลอิสระ มีประโยชน์ต่อระบบย่อยอาหาร ควบคุมระดับน้ำตาลในเลือด ช่วยให้ลำไส้ใหญ่ดูดซึมน้ำตาลได้คงที่และสามารถรักษาโรคความดันโลหิต หลอดเลือดตีบ ขจัดไขมัน ลดคอเลสเตอรอล เป็นยาระบายอ่อนๆ รักษาโรคกระเพาะ มีสารเพกทินและกัม ช่วยเคลือบแผลในกระเพาะอาหารและลำไส้ ส่วนเมือกของต้นและของผลกระเจี๊ยบมอญมีการสกัดมาใช้ในอุตสาหกรรมเคลือบมันกระดาษ เปลือกและลำต้นสามารถนำมาทอกระสอบได้.


Subject : กระเจี๊ยบ. ผัก . กระเจี๊ยบ – สรรพคุณทางยา.

Author : Chao Chen … [et al.].

Source : Journal of Food Science 84(4)2019:895-903

Abstract : This study investigated the effects of milk solution or milk proteins (casein and whey protein) on the bioaccessibility and antioxidant activity of oat phenolics during in vitro gastric and pancreatic digestion. During digestion, most of oat phenolics were partially degraded by alkaline pH of pancreatic fluid (pH 7.5). For phenolic acids, both milk solution and milk protein only had a slight influence on their bioaccessibility, while exhibited a significant effect on antioxidant activity of oat phenolic extracts and bioaccessibility of avenanthramides (AVs), a kind of bioactive phenols exclusively found in oats. The antioxidant activity and bioaccessibility of AVs were decreased by adding milk and casein, while significantly improved when mixed with milk whey protein. Remarkably, the bioaccessibility of AV 2c, which had the highest antioxidant activity among all phenolic compounds detected in oats, increased above 360% after intestinal digestion by mixing with whey protein. This result suggested the possibility of protecting AVs against digestive alteration and oxidation by milk whey protein.

Subject : Antioxidant activity. Bioaccessibility. Interaction. Milk proteins. Oat phenolics.

Author : Siriporn Chaemsanit … [et al.].

Source : Journal of Food Science 84(4)2019:798-806

Abstract : The aim of the study was to control the release of peppermint oil (700 µL/L) by coating activated carbon (AC) contained in sachets with different solutions (tapioca starch, corn starch, gelatine, carnauba, paraffin, and mixed carnauba–paraffin) for inhibiting the growth of Aspergillus flavus on brown rice (BR). Paraffin‐coated AC with adsorbed peppermint oil was then applied to extend the shelf life of BR during long‐term storage (60 days) at 30 ± 2 °C. The mechanism of peppermint oil vapor release in this system was also studied using GC–MS. The result revealed that paraffin‐coated AC with adsorbed peppermint oil present in sachets showed the highest antifungal activity against A. flavus growing on the surface of BR. In addition, paraffin‐coated AC with adsorbed peppermint oil could prolong the shelf life of BR from 10 days (control) to at least 60 days under tropical climatic conditions. Moreover, storage of BR in the presence of sachets containing paraffin‐coated AC with adsorbed peppermint oil at a concentration of 700 µL/L revealed no significant effects on major rice quality‐related factors, such as moisture content, color, water uptake percentage, and gelatinization temperature. Peppermint oil component analysis by GC–MS indicated that paraffin could trap some minor components of peppermint oil and allow the major components such as menthone, menthol, and alpha‐pinene, which are compounds that play an important role in mold growth inhibition, to be exposed to air. Thus, this research demonstrated the potential of paraffin‐coated AC containing adsorbed peppermint oil for controlling the growth of molds during prolonged rice storage.

Subject : Activated carbon. Brown rice. Mold. Peppermint oil. Releasing mechanism.