- Details
- Category: food and Agro-Industry
- Hits: 1588
Author : พิชญาดา เจริญจิต
Source : เทคโนโลยีชาวบ้าน 31, 694 (พ.ค. 2562) 112-113
Abstract : ปลาหลด เป็นปลาน้ำจืดชนิดหนึ่ง อยู่ในสกุลปลากระดูกแข็ง มีถิ่นกำเนิดในประเทศไทย อินเดีย พม่า และเวียดนาม ลำตัวมีรูปร่างแบน ผิวลำตัวด้านบนมีสีเทาและดำ ผิวบริเวณลำตัวและท้องมีสีขาวอมเหลือง อาหารที่นิยมทำจากปลาหลด ได้แก่ แกงปลาหลด ปลาหลดทอดหกรอบ ปลาหลดแดดเดียว และปิ้งปลาหลด โดยในบทความมีวิธีการทำและส่วนผสมในการทำปลาหลดต้มส้มอย่างละเอียดด้วย
Subject : ปลาหลด . การปรุงอาหาร (ปลา) . ปลา -- สัณฐานวิทยา.
- Details
- Category: food and Agro-Industry
- Hits: 5493
Author : พิชญาดา เจริญจิต
Source : เทคโนโลยีชาวบ้าน 31, 695 (พ.ค. 2562) 116-117
Abstract : ผักแก่นขม หรือสะเดาดิน มีถิ่นกำเนิดในเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ พบได้ในตอนบนของพม่า ไทย และลาว ในประเทศไทยพบมากในภาคตะวันออกเฉียงเหนือ เป็นพืชล้มลุกชนิดเลื้อย มีลำต้นหลักสั้น สีน้ำตาลอมแดง ขนาดกิ่ง 0.2-0.3 มิลลิเมตร ยาวประมาณ 10-20 เซนติเมตร ทุกส่วนของผักแก่นขมจะมีรสขมอ่อน มีสรรพคุณหลายอย่าง เช่น ช่วยต้านมะเร็งในระบบทางเดินอาหาร ช่วยลดไข้ ช่วยเจริญอาหาร ขับเสมหะ ขับปัสสาวะ ขับลมแก้อาการท้องอืด บรรเทาอาการปวด อาการอักเสบ ช่วยลดไขมันในเลือด แก้อาการร้อนใน ผักแก่นขมนิยมใช้ประกอบอาหาร จำพวกต้มและแกง เช่น แกงปลาช่อน แกงอ่อม หรือลวกจิ้มรับประทานกับน้ำพริกได้.
Subject : สะเดาดิน -- ยาสมุนไพร. ผักพื้นบ้าน -- สรรพคุณทางยา.
- Details
- Category: food and Agro-Industry
- Hits: 1818
Author : Akanksha Gandhi and Nagendra P. Shah
Source : Journal of Food Science.81(4)2016:H991-H1000
Abstract : This study evaluated the effects of sodium chloride reduction and its substitution with potassium chloride on Akawi cheese during storage for 30 d at 4 °C. Survival of probiotic bacteria (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, and Bifidobacterium longum) and starter bacteria (Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus), angiotensin‐converting enzyme‐inhibitory and antioxidant activities, and concentrations of standard amino acids as affected by storage in different brine solutions (10% NaCl, 7.5% NaCl, 7.5% NaCl+KCl [1:1], 5% NaCl, and 5% NaCl+KCl [1:1]) were investigated. Furthermore, viability of human colon cells and human colon cancer cells as affected by the extract showing improved peptide profiles, highest release of amino acids and antioxidant activity (that is, from cheese brined in 7.5% NaCl+KCl) was evaluated. Significant increase was observed in survival of probiotic bacteria in cheeses with low salt after 30 d. Calcium content decreased slightly during storage in all cheeses brined in various solutions. Further, no significant changes were observed in ACE‐inhibitory activity and antioxidant activity of cheeses during storage. Interestingly, concentrations of 4 essential amino acids (phenylalanine, tryptophan, valine, and leucine) increased significantly during storage in brine solutions containing 7.5% total salt. Low concentration of cheese extract (100 μg/mL) significantly improved the growth of normal human colon cells, and reduced the growth of human colon cancer cells. Overall, the study revealed that cheese extracts from reduced‐NaCl brine improved the growth of human colon cells, and the release of essential amino acids, but did not affect the activities of potential bioactive peptides.
Subject : Akawi cheese. Bioactive peptides. Caco-2 cell line. Human colon cell line. Salt reduction.
- Details
- Category: food and Agro-Industry
- Hits: 1586
Author : Amanda M. Graves … [et al.].
Source : Journal of Food Science.81(4)2016:H1010-H1015
Abstract : A pentapeptide prepared from rice bran demonstrated growth inhibition on human lung, liver, breast, and colon cancer cell lines. The objectives of this study were to evaluate the human prostate cancer growth inhibition by the pentapeptide and its 6‐mo storage stability by incorporating spray‐dried orange juice, and determining sensory acceptability. The pentapeptide showed inhibition of human prostate cancer cells by 45% at 460 μg/mL concentration. When incorporated in spray‐dried orange juice, and reconstituted with water and tested, there was an approximately 10% degradation of the peptide at 620 μg/mL concentration under refrigerated conditions over a 6 mo storage period, whereas at ambient temperature the degradation was 30%. Larger degradation was observed when 240 or 460 μg/mL pentapeptide was used. Overall, consumer panelists liked sensory aspect of the reconstituted pentapeptide incorporated orange juice beverage. Also consumer panelists liked the color and mouthfeel attributes, their hedonic impression of flavor attribute was slightly low due to unpalatable bitter note caused by the presence of the peptide. Incorporation of the pentapeptide in spray‐dried orange juice has the potential to serve as a functional food ingredient that can offer health benefits to consumers. It is possible that the structural instability can be minimized by encapsulation.
Subject : Bioactive peptide. Cancer | Functional beverage. Rice bran. Sensory. Storage stability. Rice bran. Orange juice.