Loading Theme Customizer. Please wait...

  • Go to Main Menu
  • Go to Content
  • Thai ไทย (ภาษาไทย)
  • English (UK)
    • Default mode
    • Night mode
    • High Contrast
    • Aa
    • Aa
    • Aa
    • Fixed layout
    • Wide layout
    • A -
    • A
    • A +

Google Translate Widget by Infofru

Author Site Reviewresults

Logo
  • Home
    • Views

      • Sugesstion Video
      • Science and tech. news
      • Link Old Website Page
      • Service Usage Report
    • About Us

      The Bureau of Science and Technology Information Service

  • Services
    • Library Rules
    • One Stop Services
    • Circulation Services
    • Phone/FAX/e-mail Service
    • Search Techniques Service
    • Reference Services
    • Document Delivery Services
    • Service Fees
    • Download Form
      • แบบขอรับบริการทำบัตร
      • แบบบริการค้นเรื่อง
      • แบบบริการจัดหาเอกสารฉบับเต็ม
      • แบบหนังสือขอทำบัตรยืมเอกสาร
  • Databases
    • Intranet Online DB

      • STANDARD
        • AOAC 22nd (2023)
        • ACS Reagent Chemicals
        • BSOL Britist Standards
        • Techstreet Enterprise
        • TAPPI Online
      • BOOK
        • Alpha Science Int.
        • ELSEVIER Publisher
        • ISMITHERS RAPRA
        • Taylor & Francis
      • JOURNAL
        • AOAC International
        • Rubber Chem. & Tech.
    • Knowledge Agency

      • NQI Knowledge Article
      • Annual Reports
        • DSS Annual Reports
        • BSTI Annual Reports
        • OTOP Annual Reports
      • Institute journal
      • Bulletin of Applied Sciences
      • Archives
      • Interesting Articles
      • Dss Article
      • Conference Documents
      • New List
    • Inhouse Databases

      • Standard & Regulation
      • Patents
      • food and Agro-Industry
        • Summary & Abstract
        • Standard & Regulation
        • Training news
        • Q & A
        • Current awareness service
      • Information File and Recycling Database
      • Q&A
      • Information Repacking
      • Compiled File
      • Check Standard
      • eContent
      • Standard Alert
    • Recommendation

      • Official Information Center
      • World Scientist
      • Resources of COVID-19
      • Info. & Facebook Articles
      • STIC Website
      • Suggestion Web Link
      • Customer Feedback
  • E-Library
    • Search Book/Serial
    • Digital Collections
      • Eng eBooks
      • Thai eBooks
    • DSS Science eBook Application
    • Virtual exhibition
  • Contact US
  • About US
Bureau of Science and Technological Information
  • Home
  • Services
    • Library Rules
    • One Stop Services
    • Circulation Services
    • Phone/FAX/e-mail Service
    • Search Techniques Service
    • Reference Services
    • Document Delivery Services
    • Service Fees
    • Download Form
      • แบบขอรับบริการทำบัตร
      • แบบบริการค้นเรื่อง
      • แบบบริการจัดหาเอกสารฉบับเต็ม
      • แบบหนังสือขอทำบัตรยืมเอกสาร
  • Databases
  • E-Library
    • Search Book/Serial
    • Digital Collections
      • Eng eBooks
      • Thai eBooks
    • DSS Science eBook Application
    • Virtual exhibition
  • Contact US
  • About US
No gift policy กรมวิทยาศาสตร์บริการ
Green Library กรมวิทยาศาสตร์บริการ
Green library กรมวิทยาศาสตร์บริการ
ระบบบริการสารสนเทศ
Bulletin of Applied Sciences
สืบค้นเอกสารมาตรฐาน
picture5.1.png
standard-analysis-guide.png
คลิกเพื่อดูรายละเอียด
คลิกเพื่อดูรายละเอียด
คลิกเพื่อดูรายละเอียด
คลิกเพื่อดูรายละเอียด

Library Search
 
   
 
loading...
Online Databases
Inhouse Databases
e-Library
Mobile Application.
Online Databases

Intranet database is the database that the agency. Has information about e-book, Articles Report and Standards about Sciences and Technology



ACS Reagent Chemical 

Reference Guide for Analytical, Industrial, and Research Labs In addition to detailing these specifications, ACS Reagent Chemicals provides general physical properties and analytical uses for all reagent chemicals as well as guidelines for standard analytical methods.

Food Chemicals Codex (FCC) 

The Food Chemicals Codex (FCC) is a compendium of internationally recognized standards for the identity, purity, and quality of food ingredients. It features over 1,200 monographs, including food-grade chemicals, processing aids, food ingredients, flavoring agents, vitamins, and functional food ingredients

Official Methods of Analysis of AOAC INTERNATIONAL 22nd 

The most comprehensive collection of chemical and microbiological methods available in the world, and many methods within the compendium have notation indicating their adoption as harmonized international reference methods by ISO IDF IUPAC and the Codex Alimentarius Commission.

BSOL Britist Standards Online  

BSOL includes all British standards and international and European standards that have been adopted as British standards. BSOL also holds BSI Publicly Available Specifications, as well as BSI books

TAPPI Online

TAPPI Online contain 1. TAPPI Standards are developed through the consensus of a technical working group acting in accordance with the procedures described in our guidelines. 2. TAPPI Technical Information Papers (TIPs) are documents containing specialized information used in the manufacture, evaluation and description of pulp, paper, and related products, written in a standardized format which is readily useable by the industry. 3. TAPPI Useful Methods (UMs) describe tests, procedures, or practices written in the same general style as a Standard, but without the vigorous precision requirements. Because they do not qualify as Standards, UMs do not undergo the same review-by-consensus process.

10 อาหารที่ช่วยเสริมภูมิคุ้มกันสู้ "โควิด-19"...
10 อาหารที่ช่วยเสริมภูมิคุ้มกันสู้

ในช่วงที่มีการแพร่ระบาดของโควิด-19 การรับประทานอาหารให้ครบถ้วนเพียงพอตามหลักโภชนาการมีส่วนช่วยให้ภูมิคุ้มกันของร่างกายแข็งแรงพร้อมต่อสู้กับเชื้อไวรัส มีงานวิจัยทางการแพทย์ชิ้นสำคัญที่แสดงให้เห็นว่าการรับประทานอาหารจากพืช ผัก ผลไม้ เห็ดต่างๆ รวมไปถึงธัญพืช และถั่ว (Plant-Based Diet)

บทความเกี่ยวกับสิทธิบัตร

บทความเกี่ยวกับสิทธิบัตร

1. Albert Einstein and Ignacy Mościcki’s, Patent Application

เขียนโดย     : Zofia Gołąb-Meyer
รายละเอียด : Much was said and written during the 2005 World Year of Physics about Einstein’s work inthe Bern, Switzerland Patent Office (Fig. 1). He took the post (Technical Expert 3rd Class) thereafter completing his studies at the Zurich Poly-technic (later called ETH) in 1900 and unsuc-cessful attempts to obtain a university position. However, little seems to be known of the patentapplications he examined during his five years at the office in Bern. This paper discusses oneof those applications – one that was submittedby a rather remarkable individual. It is well- -known that Einstein’s period in the PatentOffice, in spite of a very turbulent family life, was the most fruitful of his career. Great atten-tion has, of course, been given to Einstein’s papers of 1905 (his Annus Mirabilis), but what was he doing during the hours spent in the office? What sorts of patent applications did he work with?

อ่านฉบับเต็ม

2. International Patenting Trends in Advanced Materials: Ceramics

เขียนโดย    : Lawrence M. Rausch

แหล่งข้อมูล : NSF 99-350 June 18, 1999

รายละเอียด : This report is the third in a three-part series that examines America’s technological position vis-à-vis that of five other countries—Japan, Germany, France, the United Kingdom, and South Korea—in technical areas likely to be important to future economic competitiveness. The areas examined are advanced manufacturing, biotechnology, and advanced materials; the indicator used to determine a country's relative strength and interest in these areas is international patent activity. To facilitate patent search and analysis, the three broad areas were each represented by a narrower subfield. This report examines advanced ceramic technologies as a proxy for advanced materials.[1]

อ่านฉบับเต็ม

3. International Patenting Trends in Biotechnology: Genetic Engineering

เขียนโดย    : Lawrence M. Rausch

แหล่งข้อมูล : NSF 99-351 June 18, 1999

รายละเอียด : This report is the second in a three-part series that examines America’s technological position vis-à-vis that of five other countries—Japan, Germany, France, the United Kingdom, and South Korea—in high-tech areas likely to be important to future economic competitiveness. The areas examined are advanced manufacturing, biotechnology, and advanced materials. The indicator used to determine a country's relative strength and interest in these areas is international patent activity. To facilitate patent search and analysis, the three broad areas are each represented by a narrower subfield. This report examines genetic engineering technologies as a proxy for biotechnology.[1]

อ่านฉบับเต็ม


4. International Patenting Trends in Manufacturing Technologies: Robots

เขียนโดย    : Lawrence M. Rausch

แหล่งข้อมูล : NSF 99-343 April 22, 1999

รายละเอียด : This report is the first in a three-part series that examines America’s technological position vis-à-vis that of five other countries—Japan, Germany, France, the United Kingdom, and South Korea—in high-tech areas likely to be important to future economic competitiveness. The areas examined are advanced manufacturing, biotechnology, and advanced materials; the indicator used to determine a country's relative strength and interest in these areas is international patent activity. To facilitate patent search and analysis, the three broad areas are each represented by a narrower subfield. This report examines robot technologies as a proxy for advanced manufacturing technologies.[1] As used here, robot technology covers program-controlled manipulators—e.g., the manipulator, program control, gripping heads, joints, arm sensors, safety devices, and accessories—and excludes non-program-controlled manipulators, prosthetic devices, and toy robots. . 

อ่านฉบับเต็ม

4. TO PROMOTE INNOVATION: THE PROPER BALANCE OF COMPETITION AND PATENT LAW AND POLICY

เขียนโดย    : Federal Trade Commission

แหล่งข้อมูล : A Report by the Federal Trade Commission, October 2003

รายละเอียด : Competition and patents stand out among the federal policies that influence innovation. Both competition and patent policy can foster innovation, but each requires a proper balance with the other to do so. Errors or systematic biases in how one policy’s rules are interpreted and applied can harm the other policy’s effectiveness. This report by the Federal Trade Commission (FTC) discusses and makes recommendations for the patent system to maintain a proper balance with competition . law and policy.2 A second joint report, by the FTC and the Antitrust Division of the Department of Justice (DOJ) (forthcoming), will discuss and make recommendations for antitrust to maintain a proper balance with the patent system.

อ่านฉบับเต็ม

รายชื่อบทความแฟ้มข้อมูลเฉพาะเรื่อง (Information File - IF) ประจำเดือน พฤศจิกายน2567...

มีจำนวน 10 รายการ ดังนี้

IF 34 (394)

Quantification of total sulfites in shrimp by BIOFISH 300/3000 SUL method, Collaborative study: Final action 2021.09

IF 34 (395)

Determination of total aflatoxins in polished rice by liquid chromatography–fluorescence detection with multifunctional column cleanup and precolumn derivatization: Single-laboratory and inter-laboratory validation studies

IF 34 (396)

Validation of a new liquid asymmetric-electrode plasma optical emission spectroscopy (LAEP-OES) method for measurement of total mercury in tuna

IF 51 (316)

Fundamental approach to predict tire air pressure loss over time

IF 68 (158)

Revolutionizing healthcare through Chat GPT: AI is accelerating medical diagnosis

IF 91 (154)

Recent applications of three-dimensional bioprinting in drug discovery and development

IF 110 (215)

Development and validation of a GC–MS method based on solid-phase extraction and derivatization for analysis of free and glucuronide-conjugated bisphenol F in biological samples

IF 111 (167)

Understanding the energy and emission implications of new technologies in a kraft mill: Insights from a CADSIM Plus simulation model

IF 118 (37)

Enhancing teacher AI literacy and integration through different types of cases in teacher professional development

IF 118 (38)

Adapting the GPT engine for proactive customer insight extraction in product development

***หากต้องการเอกสารฉบับเต็ม โปรดติดต่อเจ้าหน้าที่ทางระบบริการสารสนเทศ https://www.dss.go.th/info/ หรือทางอีเมล This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.***

คำถาม : หากร่างกายขาดไบโอติน (Biotin) จะมีอาการผิดปกติอย่างไรบ้าง และอาหารชนิดใดบ้างที่มี Biotin...

คำตอบ : หากร่างกายขาด Biotin จะมีอาการ ผมร่วง, เหี่ยวย่น,  หรือมีรอยตีนกาก่อนวัยอันควร  และผิวหนังเป็นผื่นตกสะเก็ด การขาดไบโอตินส่วนใหญ่มักจะเกิดในหญิงตั้งครรภ์ ผู้ติดสุราเรื้อรัง ผู้อยู่ในวัยชรา และผู้ที่เล่นกีฬา รวมทั้งผู้ที่มีอาการท้องเสียเป็นเวลานานๆ การใช้ยาบางชนิดเช่นยาประเภทแอนตี้ไบโอติกต่างๆ ซึ่งมีฤทธิ์ทำลายแบคทีเรียที่สำคัญก็อาจจะเป็นสาเหตุของการขาดวิตามินและไบโอตินได้  แหล่งอาหารที่มีไบโอตินจากสัตว์จะมีมากในเครื่องใน จากพืชพบในถั่วเมล็ดแห้งและพืชตระกูลถั่ว ขนมปังโฮลวีต และซีเรียล ผลไม้เปลือกแข็ง

เอกสารเกี่ยวข้อง : ศิริลักษณ์  พิมพ์วรเมธากุล. คู่มือดูแลสุขภาพ เล็บ ขนหรือเส้นผมและผิวหนัง. นนทบุรี. โอเอ็นจี การพิมพ์. 2552,  หน้า 36-37.

รายชื่อบทความแฟ้มข้อมูลเฉพาะเรื่อง (Information File - IF) ประจำเดือน ตุลาคม 2567...

มีจำนวน 10 รายการ ดังนี้

IF 25 (83)

Precision fermentation for food proteins: ingredient innovations, bioprocess considerations, and outlook — a mini-review

IF 25 (84)

Consumer acceptance of precision fermentation technology: A cross-cultural study

IF 39 (41)

Ecotoxicity assessment of additives in commercial biodegradable plastic products: Implications for sustainability and environmental risk

IF 51 (314)

Additive manufacturing of synthetic rubber ink with high solid content reinforced by networked silica

IF 51 (315)

Relaxation behavior of 3D printed NBR-based rubber O-rings as the inner part of rod seals

IF 68 (157)

Smart contact lens with transparent MXene decoration for ocular photothermal therapy and eye protection

IF 90 (125)

Development and performance evaluation of a new test kit for quantifying the degree of DNA fragmentation

IF 110 (214)

Petrochemical industry as a source for microplastics; abundance and characteristics of pollution in soil, sewage, and bay

IF 111 (166)

Continuous digester rapid thinning and general corrosion

IF 120 (79)

Smart chemometric-assisted spectrophotometric approaches for simultaneous quantification of tertiary combination recommended for covid-19 supportive treatments with their greenness assessment

***หากต้องการเอกสารฉบับเต็ม โปรดติดต่อเจ้าหน้าที่ทางระบบริการสารสนเทศ https://www.dss.go.th/info/ หรือทางอีเมล This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.***

สิทธิบัตรเฉพาะเรื่อง (Patent File)

รายชื่อแฟ้มสิทธิบัตรเฉพาะเรื่อง (Patent File)

รหัสแฟ้ม ชื่อเรื่อง  
PAT. FILE 236 Firefighter Supporting Robot  
PAT. FILE 235 Cannabis Extraction  
PAT. FILE 234 Eco- Drinking Straw  
PAT. FILE 233 Lithium ion battery recycling  
PAT. FILE 232 Fine particulate removal for air purification  
PAT. FILE 231 Air pollution remediation system for fine particulate on road  
PAT. FILE 230 Avocado utilization  
PAT. FILE 229 Marigold extract  
PAT. FILE 228 Mangosteen peel extract  
PAT. FILE 227 Mangosteen extract  
PAT. FILE 226 Lemongrass essential oil  
PAT. FILE 225 Beverages from lemongrass  
PAT. FILE 224 Cosmetics from lemongrass  
PAT. FILE 223 Thermal mud  
PAT. FILE 222 Curry paste and curry sauce  
PAT. FILE 221 Medicine and extract from Gac (Momordica cochinchinensis)  
PAT. FILE 220 Canna Indica  
PAT. FILE 219 Chocolate containing vitamins  
PAT. FILE 218 Process for removing caffeine from coffee  
PAT. FILE 217 Roofing products with solar reflectance  
PAT. FILE 216 Noni juice  
PAT. FILE 215 Mask for use in case of fire  
PAT. FILE 214 Drone control system  
PAT. FILE 213 Asphalt-rubber paving and flooring  
PAT. FILE 212 Rubber paving and flooring  
PAT. FILE 211 Banana storage  
PAT. FILE 210 Strawberry extract  
PAT. FILE 209 Mulberry extract  
PAT. FILE 208 Curcuma extract  
PAT. FILE 207 Ginger extract  
PAT. FILE 206 Alarm disc brake lock  
PAT. FILE 205 Method for determination of nitrosamines  
PAT. FILE 204 Vibration test apparatus  
PAT. FILE 203 Anti-hair loss shampoo  
PAT. FILE 202 Smoked fish products  
PAT. FILE 201 Tea pouch and bag packages  
PAT. FILE 200 Motorcycle safety helmet with lighting system  

คำถาม : พลาสติกนาโนคอมโพสิตคืออะไร มีสมบัติโดดเด่นอย่างไร...

คำตอบ : พลาสติกนาโนคอมโพสิตคือ โพลิเมอร์ผสมหรือคอมพาวด์ที่มีองค์ประกอบของอนุภาคขนาดเล็กมากระดับนาโนเป็นสัดส่วน 2-10% โดยน้ำหนัก โดยอนุภาคขนาด นาโน(10-9 เมตร)  มีขนาดเล็กกว่าสารตัวเติม (Fillers) ทั่วไปในพลาสติกหลายร้อยเท่า  โครงสร้างระดับนาโนในพลาสติก ทำให้วัสดุมีความแข็งแรง  มีสมบัติการทนความร้อน มีสมบัติการป้องกันการซึมผ่าน และสมบัติการหน่วงไฟ แต่ยังคงสมบัติของพลาสติกเดิมไว้ เช่น มีผิวเรียบ น้ำหนักเบา และสามารถนำกลับไปขึ้นรูปใหม่ได้

เอกสารเกี่ยวข้อง : เทคโนโลยีก้าวหน้า นานาสาระในโลกพลาสติก. กลุ่มวิศวกรรมพลาสติก ศูนย์เทคโนโลยีโลหะและวัสดุแห่งชาติ. ปทุมธานี. ศูนย์เทคโนโลยีโลหะและวัสดุแห่งชาติ. 2547, หน้า 2-13.

คำถามที่พบบ่อยเกี่ยวกับสิทธิบัตร
  • เอกสารสิทธิบัตร คืออะไร

         เอกสารสิทธิบัตร คือ ....
  • สิทธิบัตรกับลิขสิทธิ์ ต่างกันอย่างไร

สิทธิบัตรและลิขสิทธิ์ เป็น ....

  • สิทธิบัตรเป็นเรื่องผูกขาดมิใช่หรือ

เจ้าของสิทธิบัตรจะต้อง ....

  • หากต้องการป้องกันการละเมิดสิทธิบัตรของผู้อื่นจะทำอย่างไร

ก่อนการผลิตสินค้า ....

  • ข้อมูลความรู้ทั้งหมดของวิธีทำผลิตภัณฑ์มีรวมอยู่ในเอกสารสิทธิบัตรหนึ่งฉบับหรือ

ขอบเขตของเนื้อหา ....

  • อยากรู้เทคโนโลยีต้องดูที่เอกสารสารสิทธิบัตรฉบับใหม่เท่านั้นหรือ

การประดิษฐ์สิ่งใดสิ่งหนึ่งมักจะต้อง ....

รายชื่อบทความแฟ้มข้อมูลเฉพาะเรื่อง (Information File - IF) ประจำเดือน กันยายน 2567...

มีจำนวน 10 รายการ ดังนี้

IF 31 (243)

Development of certified reference material solutions for phytochemicals in ginger and kava

IF 43 (23)

Assessing the implications of hydrogen blending on the European energy system towards 2050

IF 57 (308)

Evaluation of the reuse of regenerated water from microalgae–related wastewater treatment processes in horticulture

IF 112 (64)

A new and quick testing method for evaluating commercial OCC recycled pulp

IF 116 (54)

Robust design of hybrid solar power systems: Sustainable integration of concentrated solar power and photovoltaic technologies

IF 123 (39)

Biotechnological approaches: Degradation and valorization of waste plastic to promote the circular economy

IF 123 (40)

Trash or treasure? A circular business model of recycling plasmix

IF 128 (23)

Energy and cost savings of cool coatings for multifamily buildings in U.S. climate zones

IF 140 (75)

Recent advances in synthesis, characterization, and environmental applications of activated carbons and other carbon derivatives

IF 141 (51)

How to generate popular post headlines on social media? 

***หากต้องการเอกสารฉบับเต็ม โปรดติดต่อเจ้าหน้าที่ทางระบบริการสารสนเทศ https://www.dss.go.th/info/ หรือทางอีเมล This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.***

คำถาม : ผลมะม่วงหิมพานต์มีสรรพคุณที่ดีต่อร่างกายอย่างไรบ้าง...

คำตอบ

  1. ผลมะม่วงหิมพานต์มีสารอะนาคาร์ดิค แอซิด ที่ต่อต้านการเจริญของเนื้องอกมะเร็งเต้านม ได้อย่างมีนัยสำคัญ
  2. ผลมะม่วงหิมพานต์มีสารคาร์ดอล (Cardol) มีฤทธิ์ยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งปากช่องคลอด
  3. ผลมะม่วงหิมพานต์ให้สารประกอบจำพวกฟีนอลที่สามารถยับยั้ง “เอ็นไซม์  ไทโรซิเนส” ที่เป็นสาเหตุของการเกิดเม็ดสีคล้ำใต้ผิวหนัง รวมทั้งเป็นสาเหตุของการเกิดฝ้า

เอกสารเกี่ยวข้อง : มัชฌิมา  รักอักษร. 50 วิธี นำชีวียืนยาว. กรุงเทพฯ. บีเวลล์ สปีเชียล. 2554 หน้า 51-53.

E-library

mobile application

เป็น Application ที่สำนักหอสมุดฯได้จัดทำขึ้นเพื่ออำนวยความสะดวกแก่ผู้ใช้บริการ ให้สามารถสืบค้นข้อมูลและเข้าถึงข้อมูล e-book ผ่าน Mobile devices ของท่านได้สะดวก ทุกที่ ทุกเวลา ท่านสามารถใช้งานโดยติดตั้ง Application ผ่าน QR Code ด้านล่าง รองรับการใช้งานทั้งระบบ iOS และ Android ซึ่งมีรายการดังนี้



Library Automation

เป็นแอปพลิเคชันสำหรับค้นหาหนังสือ/วารสารและบทความวารสารที่มีในสำนักหอสมุดฯ ทั้งประเภทสิ่งพิมพ์และ e-book เพียงติดตั้ง Application และเลือกหน่วยงาน DSS นอกจากนี้ยังสามารถตรวจสอบสถานะของหนังสือและประวัติการใช้งานของท่านได้ เช่น ประวัติการยืม-คืน การจอง และประวัติการสืบค้น

DSS Science ebook

เป็นแอปพลิเคชัน สำหรับยืมอ่านหนังสืออิเล็กทรอนิกส์ (e-Book) ที่สำนักหอสมุดฯจัดหามาให้บริการซึ่งเป็นหนังสือทางด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี นอกจากนี้ยังมีหนังสือที่เผยแพร่ของหน่วยงานในกระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี และหนังสืออื่นๆ ที่น่าสนใจ ที่จัดทำในรูปแบบหนังสืออิเล็กทรอนิกส์ ผู้ใช้งานสามารถยืมหนังสืออ่านแบบออนไลน์/ออฟไลน์ ผ่าน Smartphone Tablet หรือคอมพิวเตอร์ส่วนบุคคลได้ มีหนังสือกว่า 1,500 เล่ม

2-ebook

เป็นแอปพลิเคชัน สำหรับยืมอ่านหนังสืออิเล็กทรอนิกส์ (e-Book) ที่สำนักหอสมุดฯจัดหามาให้บริการซึ่งเป็นหนังสือทางด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี นอกจากนี้ยังมีหนังสือที่เผยแพร่ฟรีและหนังสืออื่นๆ ที่น่าสนใจ จัดทำในรูปแบบหนังสืออิเล็กทรอนิกส์ สามารถยืมหนังสืออ่านแบบออนไลน์/ออฟไลน์ ผ่าน Smartphone Tablet หรือเครื่องคอมพิวเตอร์ส่วนบุคคลได้ มีหนังสือกว่า 500 เล่ม

นโยบายห้องสมุดสีเขียว 

Standard Check

E-Learning พระราชบัญญัติ

ข้อมูลข่าวสารราชการ

SUGGESTION WEB LINK

Search Books

Service Usage Report 

รายงานสถิติการใช้บริการ

e-Book Collection

Inhouse Database

การยกเลิกการยินยอม

ในการเปิดเผยข้อมูลส่วนบุคคล

Official Information

Library Services

Website

questionnaire

Science News

loading...
Accordion 1
24.10.31 เชือดเกลี้ยง! ถ้าเป็นมาตรฐานอียู จากกรณีพบสารพิษในองุ่นไชน์มัสแคท...

เครือข่ายเตือนภัยสารเคมีกำจัดศัตรูพืช (Thai-PAN) แจงอีก กรณีผลตรวจสารเคมีตกค้างเกินมาตรฐานในองุ่นไชน์มัสแคทที่สุ่มตรวจแล้วพบสารพิษตกค้างจาก 15 สถานที่จำหน่ายในพื้นที่ กทม. และปริมณฑลเมื่อต้นเดือนตุลาคม 2567 โดยได้หยิบยกมาตรฐานตรวจของอียู

Read more
24.10.31 “Green Technology Expo 2024” ดันเทคโนโลยีสีเขียว แก้โลกเดือด...

อีกงานอีเวนต์ใหญ่ที่แสดงจุดยืนประเทศไทย หนุนหลายภาคส่วนเข้าร่วมขับเคลื่อนเพื่อแก้ปัญหาสภาพภูมิอากาศให้โลกในระยะยาว รวมถึงผลักดันธุรกิจแบบเก่าก้าวผ่านโดยใส่ใจ “คาร์บอนฟุตพริ้นต์” ด้วยการส่งเสริมแผนความยั่งยืน-เทคโนโลยีสีเขียว

Read more
24.10.28 น้ำมันตับปลามีประโยชน์อย่างไร ทำไมยุคหนึ่งอังกฤษส่งเสริมให้เด็กกินเป็นประจำ...

ในช่วงเวลาที่หลายคนประสบปัญหาในการรับประทานอาหารที่ดีต่อสุขภาพ น้ำมันที่มีรสชาติแปลก ๆ เหล่านี้ถูกนำเสนอว่าเป็นทางออกสารพัดประโยชน์ และปรากฏว่า หนึ่งในน้ำมันเหล่านั้นมีคุณค่าทางวิตามินที่ทรงพลังจริง ๆ

Read more
24.10.28 อีโคไลระบาดที่แมคโดนัลด์ เปิดปมปัญหาสุขอนามัยพืชผักในสหรัฐฯ...

เมนูควอเตอร์พาวน์เดอร์ของแมคโดนัลด์ พร้อมเนื้อและผัก (ที่มา:รอยเตอร์)

หอมหัวใหญ่กำลังเป็นผู้ต้องสงสัยหลักที่ก่อให้เกิดการระบาดของเชื้ออีโคไลจากแฮมเบอร์เกอร์ของแมคโดนัลด์หลายสาขาในสหรัฐฯ ซึ่งอีกด้านหนึ่งสะท้อนความยุ่งยากในการควบคุมสุขอนามัยของผลผลิตทางการเกษตร

Read more
24.10.24 กรมวิทย์ฯ ยกระดับห้องปฏิบัติการอ้างอิงแห่งชาติ ด้วยระบบ AI เพิ่มความสามารถการตรวจวิเคราะห์ทางวิทยาศา...

กรมวิทยาศาสตร์บริการ กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม (อว.) เปิดตัว 6 สถาบันระดับชาติ และยกระดับ 3 หน่วยงานรองรับภารกิจสำคัญ รองรับการแข่งขันเศรษฐกิจระดับโลกและเพื่อดูแลคุณภาพชีวิตด้วยวิทยาศาสตร์ ตามนโยบาย กระทรวง อว. เน้นตอบโจทย์ให้ตรงความต้องการประเทศชาติ เพื่อขับเคลื่อนเศรษฐกิจสร้างสรรค์ พัฒนากำลังคนและเป็นองค์กรแห่งปัญญาประดิษฐ์ (AI)

Read more

Press Release

loading...
  Accordion 2
22.01.31 กิจกรรม ย้อนรอยกรมวิทยาศาสตร์บริการ...


ขอเชิญชวนทุกท่าน ร่วมกิจกรรมส่งเสริมการเรียนรู้ เดือนกุมภาพันธ์

18.12.16 แผนการฝึกอบรมปี 2565
คลิกเพื่ออ่านรายละเอียด แผนการฝึกอบรม 

FAQ

loading...
Accordion 4
21.09.13 10 อาหารที่ช่วยเสริมภูมิคุ้มกันสู้ "โควิด-19"...
10 อาหารที่ช่วยเสริมภูมิคุ้มกันสู้

ในช่วงที่มีการแพร่ระบาดของโควิด-19 การรับประทานอาหารให้ครบถ้วนเพียงพอตามหลักโภชนาการมีส่วนช่วยให้ภูมิคุ้มกันของร่างกายแข็งแรงพร้อมต่อสู้

20.10.01 คำถาม : หากร่างกายขาดไบโอติน (Biotin) จะมีอาการผิดปกติอย่างไรบ้าง และอาหารชนิดใดบ้างที่มี Biotin...

คำตอบ : หากร่างกายขาด Biotin จะมีอาการ ผมร่วง, เหี่ยวย่น,  หรือมีรอยตีนกาก่อนวัยอันควร  และผิวหนังเป็นผื่นตกสะเก็ด การขาดไบโอตินส่วนใหญ่มักจะเกิดใ

20.10.01 คำถาม : พลาสติกนาโนคอมโพสิตคืออะไร มีสมบัติโดดเด่นอย่างไร...

คำตอบ : พลาสติกนาโนคอมโพสิตคือ โพลิเมอร์ผสมหรือคอมพาวด์ที่มีองค์ประกอบของอนุภาคขนาดเล็กมากระดับนาโนเป็นสัดส่วน 2-10% โดยน้ำหนัก โดยอนุภาคขนาด

20.10.01 คำถาม : ผลมะม่วงหิมพานต์มีสรรพคุณที่ดีต่อร่างกายอย่างไรบ้าง...

คำตอบ

ผลมะม่วงหิมพานต์มีสารอะนาคาร์ดิค แอซิด ที่ต่อต้านการเจริญของเนื้องอกมะเร็งเต้านม ได้อย่างมีนัยสำคัญ
ผลมะม่วงหิมพานต์มีสารคาร์ดอล

Official Information Act

  • Print
  • Email
Details
Category: Wrapper
Created: 27 November 2018
Hits: 1187

Make an appointment
Make an appointment+66 2201 7250
Send us an e-mail
Send us an e-mail[email protected]
Visit us
75/7 กรมวิทยาศาสตร์บริการ ถ.พระรามหก แขวงทุ่งพญาไท เขตราชเทวี กรุงเทพ 10400

เว็บไซต์มีการใช้งานคุกกี้ (Cookies) เพื่อมอบประสบการณ์ที่ดียิ่งขึ้นให้แก่คุณ และตรงตามความสนใจของคุณมากที่สุด ถ้าคุณยังใช้งานต่อไปโดยไม่ปฏิเสธคุกกี้ ระบบจะเก็บคุกกี้เพื่อวัตถุประสงค์ข้างต้น ทั้งนี้ คุณสามารถศึกษารายละเอียดเกี่ยวกับการใช้คุกกี้ได้โดยคลิกที่ นโยบายการใช้คุกกี้

นโยบายการใช้คุ๊กกี้

กองหอสมุดและศูนย์สารสนเทศวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

All Rights Reserved.

นโยบายการคุ้มครองข้อมูลส่วนบุคคล วศ. / 
ประกาศความเป็นส่วนตัว (Privacy Notice) สำหรับการบริการสารสนเทศ


Back to top

X
Facebook for Science Library